• 100% PARFUMEFRI
    uden syntetiske og naturlige parfumestoffer
  • DAG-TIL-DAG LEVERING
    Bestil inden kl. 12.00
  • BETAL MED MOBILEPAY
  • TRUSTPILOT: 9,7

På denne side kan du blive klogere på, hvad parfumeallergi er, og hvad du skal være opmærksom på. For et hurtigt svar på specifikke spørgsmål anbefaler vi, at du bruger nedenstående indholdsfortegnelse. 

 

Indholdsfortegnelse:

Hvad er parfume?
Hvorfor får man parfumeallergi?
Er parfumeallergi varig?
Hvordan ser parfumeallergi ud?
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg på grund af parfume slår ud?
Naturligt parfume er de mest allergifremkaldende
Økologiske produkter er ikke sikkert
I hvilke produkter indgår parfume?
Hvilke produkter skal man undgå?
26 deklarationspligtige parfumestoffer

 

Hvad er parfume?

Parfume bliver dannet af en blanding mellem 10-300 forskellige duftstoffer. I alt findes der cirka 2500 duftstoffer.

Af de 2500 duftstoffer er der cirka 100, der er kendt for at være allergifremkaldende. Desværre er det oftest de mest allergifremkaldende duftstoffer, der bliver anvendt i kosmetik og hudplejeprodukter. 

Se liste over særligt allergifremkaldende stoffer her.

 

Hvorfor får man parfumeallergi?

Parfumeallergi udvikles når dit immunforsvar møder et duftstof, det ikke kan lide. Herefter går det i forsvar. Næste gang dit immunforsvar møder samme duftstof, udvikler du din parfumeallergi.

Husk! Selvom du tidligere har kunne tåle et parfumestof, betyder det ikke, at du vil kunne blive ved med at tåle det.

Hvorfor dit immunforsvar lige pludselig reagerer over for et duftstof, du tidligere har kunne tåle vides ikke, men folk med en sart og irriteret hud har en større risiko end folk med en sund hud.

Bemærk: Forskning tyder på, at når kroppen først er i beredskab, så er der en større risiko for, at man kan udvikle andre allergier. Derfor er det vigtigt, at man undgår parfume og derudover dagligt plejer sin hud, så den er sund, smidig og stærk. 

 

Er parfumeallergi varig?

Ja, desværre. Når du først har fået parfumeallergi, vil den følge dig hele livet. Dog kan din allergi svækkes med tiden, såfremt du undgår at bruge produkter, som indeholder det parfumestof, som du er allergisk overfor. 

 

Hvordan ser parfumeallergi ud?

Parfumeallergi kan vise sig ved et rødt kløende udslæt, en skællen hud samt knopper, der hvor huden har været i kontakt med parfume. 

 

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg på grund af parfume slår ud?

Du skal stoppe med at bruge produktet med det samme. Derudover anbefaler vi, at du søger læge, hvis du har fået udslæt. 

Bemærk: Hvis du vil have testet, om du har parfumeallergi, kan du hos hudlæge få lavet en lappeprøve. Det foregår således at allergener - heriblandt parfumestoffer - anbringes på din hud ved hjælp af specielle plastre. Herefter vil lægen kunne se om du reagerer på parfumestoffet. 

 

Naturligt parfume er de mest allergifremkaldende

Mange tror desværre at naturlige parfumestoffer ikke kan give allergi, men det er desværre ikke tilfældet. Mange producenter reklamerer med, at et eller flere af deres produkter er “fri for syntetisk parfume”, men det betyder desværre ikke, at produktet er 100 % parfumefrit og dermed sikkert at bruge. Tværtimod, naturlige parfumestoffer er til gengæld de mest allergifremkaldende af slagsen.  

 

Økologiske produkter er ikke sikkert

Økologiske produkter er ofte tilsat naturligt parfume - også ofte refereret til som æteriske olier og planteekstrakter. Hvis du vil undgå parfume, skal du derfor huske på, at blot fordi det er økologisk, betyder det ikke, at det er uden parfume.

Bemærk: Parfumestoffer fra planter er blandt de mest allergifremkaldende parfumestoffer.

 

I hvilke produkter indgår parfume?

Parfume kan indgå i alle produkter, også i produkter, hvor man umiddelbart ikke vil forestille sig, at parfume indgår. Mange bliver eksempelvis overraskede over at parfume indgår i de fleste makeup produkter.

 

Hvilke produkter skal man undgå?

Hvis du har parfumeallergi, skal du selvfølgelig undgå alle produkter med parfume, men hvis du blot gerne vil minimere dit forbrug af parfumeholdige produkter, anbefaler vi, at du undgår de produkter, som skal blive siddende på din hud i længere tid. Det vil sige produkter som blandt andet ansigtscremer, bodylotion, deodoranter og kosmetik. 

 

26 deklarationspligtige parfumestoffer

Der findes 26 deklarationspligtige parfumestoffer i Danmark, som mange har allergi overfor. Om det er fordi, at stofferne er meget allergifremkaldende eller fordi, at stofferne anvendes hyppigt, vides ikke. 

Hvis et produkt indeholder ét af de 26 deklarationspligtige parfumestoffer, skal det derfor fremgå på emballagen, at produktet indeholder parfume. Dette vil enten fremgå som: “parfume”, “fragrance”, “duft” eller “aroma”. 

Parfumestoffer som ikke ikke er blandt de 26 deklarationspligtige parfumestoffer, vil også fremgå på ingrendienslisten. Dog er det kun nødvendigt, at de fremgår med deres navn eksempelvis “BLA BLA BLA”. 

 

A

Alpha isomethyl Ionone

Amyl cinnamal

Amylcinnamyl alcohol

Anisyl alcohol

B

Benzyl alcohol

Benzyl benzoate

Benzyl cinnamat

Benzyl salicylat

Butylphenyl methylpropional

C

Cinnamal

Cinnamyl alcohol

Citral

Citronellol

Coumarin

D

d-Limonene

E

Eugenol

Evernia prunastri (egemos ekstrakt)

Evernia Furfuracea (træmos ekstrakt)

F

Farnesol

G

Geraniol

H

Hexyl cinnamal

Hydroxycitronellal

Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde

I

Isoeugenol

L

Linalool

M

Methyl 2-octynoate