• 100% PARFUMEFRI
  uden syntetiske og naturlige parfumestoffer
 • DAG-TIL-DAG LEVERING
  Bestil inden kl. 12.00
 • BETAL MED MOBILEPAY
 • TRUSTPILOT: 9,7

Retinol er et af de ingredienser, som mange verden over elsker. Og det er der en rigtig god grund til. Retinol er et gennemtestet ingrediens gennem mange år, som videnskabeligt bevist gør en enorm forskel for huden på flere områder.

Læs med i guiden her hvor vi gennemgår alle de spørgsmål, man kan have før man starter op med en retinol creme. 

Hvis du allerede ved alt, hvad der er at vide om retinol, kan du hoppe direkte til alle vores cremer med retinol ved at klikke på linket her. 

Hvis ikke så læs med nedenfor. Hvis du er ude efter et hurtigt svar, kan du få et overblik over guidens indhold i indholdsfortegnelsen nedenfor.

 

Indholdsfortegnelse:

Hvad er retinol?

Hvordan virker retinol?

Hvor hurtigt kan man se en virkning ved vedvarende brug af retinol?

Findes retinol også i kosten?

Hvornår kan man begynde at bruge retinol?

Hvordan begynder man at bruge retinol?

Hvor ofte skal man bruge en creme med retinol?

Må man bruge retinol, når man er gravid eller ammer?

Peeler retinol huden?

Kan man bruge retinol om dagen?

Kan man bruge retinol mod rosacea?

Kan man bruge retinol, hvis man har en mørkere hudtone?

Hvor vigtig er emballagen retinolen kommer i?

Hvor høj koncentration af retinol skal et produkt have for at have en effekt?

Kan man bruge retinol, når man bliver vokset i ansigtet?

 

Hvad er retinol? 

Retinol er navnet for hele vitamin A molekylet. Så retinol er a-vitamin. Når man snakker a-vitamin bliver andre former for a-vitamin også nævnt - herunder blandt andet retinyl acetate og retinyl palmitate.

Forskellen er blot af de sidstnævnte to ingredienser først skal omdannes til retinol og derefter a-vitamin, hvilket betyder at de to ingredienser ikke har den samme hurtige effekt på huden. Det kræver derimod længere tid før de har en effekt på huden. Retinol derimod skal ikke omdannes, da det er ren a-vitamin.

Det betyder, at retinol har en hurtigere effekt på huden, men det betyder også at huden har brug for mere tilvænning, når man går i gang med et produkt med retinol. 

 

Hvordan virker retinol?

Retinol har mange anvendelsesmuligheder. Cremer med retinol forbedrer blandt andet følgende:

 • Akne
 • Hyperpigmentering
 • Rynker og fine linjer
 • Hudens tekstur
 • Ujævn hudtone
 • Minimerer hudens porer

Retinol består af små molekyler, som kan trænge forbi hudens yderste lag, kaldet epidermis, og helt ned i dermis, også kaldet læderhuden.

Dermis skal ses som hudens supportstruktur, så når man i midten af tyverne naturligt begynder at miste kollagen og elastin, så vil supportstrukturen svækkes og huden vil begynde at se mere slap og mindre elastisk ud. Porerne vil blive større og man vil begynde at se fine linjer og rynker - fordi huden og porerne ikke har den samme supportstruktur længere.

Ønsker man at mindske fine linjer, rynker og mindske størrelsen på porerne, er det vigtigt, at man bruger et produkt, som kan genopbygge supportstrukturen. Mere specifikt genopbygge dermis.

Som nævnt så kan retinol nå helt ned i dermis, og når retinol når ned i dermis, så begynder den at kommunikere med cellerne og sætter gang i produktionen af kollagen og elastin.

Man begynder dermed at genopbygge hudens supportstruktur og derfor vil man opleve, at man ved vedvarende brug gennem mindst 3-6 måneder, vil kunne se, at huden er blevet mere elastisk. 

Hvor hurtigt man ser en effekt afhænger naturligvis også af, hvilke andre tiltag man tager. Bruger man ikke solbeskyttelse, vil nedbrydningen af elastin og kollagen forsætte og dermed vil man ikke opleve en effekt. Derfor er det ekstremt afgørende, at man hver dag sørger for at bruge en solcreme eller ansigtscreme med solfaktor - og sørger for at påføre solcreme i løbet af dagen, så dermis ikke tager skade af solens skadelige UV stråler.

Se vores udvalg af ansigtscremer med solfaktor uden parfume lige her.

Se vores udvalg af solcremer uden parfume lige her.

 

Hvor hurtigt kan man se en virkning ved vedvarende brug af retinol?

 

Rynker, fine linjer og store porer:

Har du rynker, fine linjer og store porer bør du give det en periode på mindst 3-6 måneder, før du vil kunne se effekt.

Har du store porer, bør du også tage andre tiltag i brug for at minimere størrelse på dine porer. Vi anbefaler, at du bruger et produkt med niacinamide, som mindsker mængden af olie din hud producerer. Vi kan anbefale Paula's Choice Skin Balancing Pore-Reducing Toner eller Paula's Choice 10% Niacinamide Booster.

Derudover vil vi også anbefale, at du bruger et produkt til at fjerne olie fra huden. Vi anbefaler en kemisk BHA peeling med salicylsyre eksempelvis Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid.

 

Akne: 

Har du akne, bør du give det mindst to måneder, før du vil kunne se en effekt. Husk også at kombinere behandlingen med en kemisk peeling med salicylsyre

 

Hyperpigmentering:

Ved hyperpigmentering bør du mindst bruge retinol i tre måneder, før du vil kunne se en forbedring.

Men husk! Hvis du ikke beskytter din hud mod solens skadelige UV stråler, så vil du ikke se en forbedring.

Så husk en ansigtscreme med solfaktor eller en almindelig solcreme og benyt også meget gerne en solhat eller kasket for ekstra solbeskyttelse.

 

Findes retinol også i kosten?

Retinol findes også i kosten - særligt animalske produkter. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi spiser mellem 700-900 mg retinol om dagen, hvilket svarer til én stor gulerod om dagen. Det er altså ikke svært at få nok retinol gennem kosten.

 

Hvornår kan man begynde at bruge retinol?

Mange forbinder retinol med et ingrediens, som man først begynder at bruge fra omkring 30 års alderen, men det er en fejl, da der er så mange fordele ved at bruge retinol, at det vil være ærgerligt at gå glip af alle de fordele.

Personer med akne/hyperpigmentering efter akne:

For personer som har akne eller døjer med hyperpigmentering efter akne kan med fordel begynde at bruge retinol allerede fra teenagealderen.

Personer som ønsker anti-aging effekt:

I midten af tyverene begynder vi at miste kollagen og elastiske fibre i huden, så selvom man måske ikke har rynker eller fine linjer på det tidspunkt, vil det være det perfekte tidspunkt at begynde at bruge retinol.

 

Hvordan begynder man at bruge retinol?

Rigtigt mange har opstartsproblemer, når de begynder at bruge en retinol creme. Det skyldes, at de starter op for hurtigt med produktet.

Når man starter op med et retinol produkt, så er det vigtigt, at man har tålmodighed. Følg nedenstående tips hvis du ønsker en opstartsfase uden problemer.

 1. Brug en mængde svarende til en ært og dup forsigtigt over hudens overflade og smør herefter ud (glem ikke hals og decolette).
 2. Brug ikke produktet for ofte - alt efter hvor høj koncentration af retinol produktet har - så bør du ikke bruge produktet mere end 1-3 gange om ugen i opstartsfasen. Og tag ikke fejl, det gælder også, selvom du ikke har en sensitiv hud. Følg anvisningen der står på produktets produktside.
 3. Har du nogle irriterede områder på din hud eller områder, der har en tendens til at blive irriterede, så er det vigtigt, at du beskytter de områder. Påfør en fed creme eller vaseline på den irriterede hud inden du påfører dit produkt med retinol. 
 4. Har du en sensitiv hud, er det en god ide at påføre din natcreme på huden før du smører din retinol creme på. Og så slutte af med din natcreme igen, når du har smurt din retinol creme på. Alternativt kan du blande dit retinol produkt i din natcreme, inden du smører den på huden.

Er din hud ikke vant til cremer med retinol, er det en god ide at vælge et produkt, som ikke har en alt for høj koncentration af retinol. Vi anbefaler som regel Paula's Choice Clinical 0,3% Retinol + 2% Bakuchiol Treatment.

Ønsker du et endnu mildere produkt med retinol, kan vi anbefale Paula's Choice Resist Intensive Wrinkle Repair Retinol Serum.

Er du mere garvet, og ønsker du et produkt med en høj koncentration af retinol, kan vi anbefale enten Paula's Choice Clinical 1% Retinol Treatment eller Paula's Choice 1% Retinol Booster.

Sidstnævnte, er til trods for, at den også indeholder 1% retinol, lidt mildere på grund af dens pH-værdi. Den anbefaler vi særligt til personer med en kombineret til fedtet hudtype, da den består af en tynd væske konsistens og derfor trænger hurtigere ind i huden.

 

Hvor ofte skal man bruge en creme med retinol?

Har du akne, og har du langt om længe fået din akne under kontrol, så anbefaler vi, at du som minimum bruger din retinol creme 1-3 gange om ugen for at vedligeholde dit resultat.

Bruger du retinol for at dets anti-aging egenskaber, så anbefaler vi, at du som minimum bruger din retinol creme en gang om ugen. Men du kan sagtens bruge det oftere - hvor ofte du kan bruge et produkt med retinol, afhænger af hvor ofte din hud kan tolere, at du bruger det. Og hvor ofte din hud kan tolere at du bruger det, afhænger af koncentrationen af retinol i dit produkt. Så det er noget, du er nødt til at eksperimentere med.

 

Må man bruge retinol, når man er gravid eller ammer?

Er du gravid eller ammer du, bør du IKKE bruge retinol.

Har du akne eller hyperpigmentering, kan vi i stedet anbefale, at du bruger et produkt med azelaic acid.

 

Peeler retinol huden?

Nej retinol peeler ikke huden. Alt efter hvor stærk en retinol creme du ønsker at bruge, kan du godt kombinere den med en kemisk peeling. Bruger du et produkt med en høj koncentration af retinol, bør du dog kun bruge en kemisk peeling de dage, du ikke bruger din retinol creme.

Klik her og se alle vores ansigtspeelinger uden parfume.

Klik her og se alle vores kropspeelinger uden parfume.

 

Kan man bruge retinol om dagen?

Vi anbefaler, at man bruger sin retinol creme om aftenen. Retinol kan blive deaktiveret af solen, men der mangler mere viden indenfor dette til, at vi kan sige det med sikkerhed. Derfor anbefaler vi, at man bruger det om aftenen. 

 

Kan man bruge retinol mod rosacea?

Har du rosacea, kan du have god gavn af et produkt med retinol, da retinol har anti-inflammatoriske egenskaber. Om du vil have gavn af en retinol creme afhænger dog af, hvilken form for rosacea du har.

Nogle former for rosacea har en god effekt af retinol, men andre former for rosacea ikke reagerer godt på retinol.

 

Kan man bruge retinol, hvis man har en mørkere hudtone?

Har du en mørkere hudtone, som er mere tilbøjelig til at få hyperpigmentering, skal du nogle gange være opmærksom på, hvilke ingredienser du putter på din hud.

Retinol du dog sagtens bruge, hvis du har en mørkere hudtone.


Hvor vigtig er emballagen retinolen kommer i?

Retinol er meget følsom over for lys og luft. Derfor er det utroligt vigtigt, at det retinol produkt man køber har en emballage, som beskytter retinolen. Undgå produkter som lukker lys eller luft ind - eksempelvis en gennemsigtig emballage eller cremer, som kommer i en krukke, hvor man tager hele låget af for at bruge produktet. Køb kun produkter som kommer i luftfri emballage, som ikke lukker lys (eller luft) ind, da retinolen højst sandsynligt vil miste sin effekt. 

 

Hvor høj koncentration af retinol skal et produkt have for at have en effekt?

Når man skal finde et produkt med retinol, er det vigtigt at kigge på flere forskellige ting. Heriblandt emballage som allerede er nævnt. Derudover er det utroligt vigtigt, at man parrer retinol med andre effektive ingredienser. Det er langt bedre for huden at bruge et produkt med en lavere koncentration af retinol og en gruppe andre gode anti-aging ingredienser, end det er at bruge et produkt med kun en høj koncentration af retinol og intet andet. Retinol bør aldrig stå alene som ingrediens.

Når det er sagt, så har studier vist, at retinol helt ned til 0,01% kan have en anti-aging effekt. Hos UdenParume.dk forhandler vi cremer med retinol helt op til 1%.

Se alle produkter med retinol ved at klikke her.

 

Kan man bruge retinol, når man bliver vokset i ansigtet?

Vokser du dine øjenbryn eller overlæbe, vil vi anbefale, at du minimum fem dage før, stopper med at bruge retinol. Det skyldes, at retinol sætter gang i celleomsætningen, og hvis du så bliver vokset, så er der en risiko for, at man fjerner det øverste overfladiske lag af huden, hvilket kan forårsage irritation.

 

Mangler vi at gennemgå noget?

Tøv endelig ikke med at sende en mail til os på info@udenparfume.dk, hvis du mangler at få svar på et spørgsmål. Vi står klar til at hjælpe.

Se alle vores produkter med retinol ved at klikke på linket her.